miercuri, 1 decembrie 2010

CE VA FACE NOUA PUTERE CU TRM?


VAI SĂRMANA TEREM-ICĂ

Tuturor ne este interesant ce alianţă se va forma drept urmare a rezultatelor alegrilor. Mie personal îmi este şi foarte interesant ce va fi cu TRM  - ul care în ultimul an dintr-o „slujitoare a comuniştilor” a devenit miraculos o „admiratoare a premierului” liberal. Premierul la rându-i a arătat că ştie să răsplătească loialitatea şi ex-comunista instituţie a devenit cap de afiş în topurile „celor mai...”: „cea mai echidistantă, cea mai informată, cea mai pluralistă” etc. Chiar îmi vine a râde când întâlnesc câte un cetăţean care crede naiv că trebuie să spună şi el ce a auzit în toate aceste topuri. TRM a fost a premierului până la urmă, chiar dacă conducerea ei, a aparţinut formal lui Ghimpu. El, preşedintele interimar s-a străduit mult ca cei care astăzi sunt în fruntea TRM să ajungă acolo unde sunt. Iar ei, „negodeaii”, (vorba lui Voronin) „nemernicii” (pentru cine nu cunoaşte rusa), au luat şi s-au dat cu Filat și cu Rîbca, Președintele CO al TRM, coleg de facultate de al lui Filat (în imagine).
Nu ne este greu să înţelegem acest lucru, mai ales că şi Ghimpu a zis în cadrul unei mese rotunde care se organizează la Moldova 1 către şefa de la Ştiri: „De ce nu aţi arătat ştirea că am fost ieri în Gruzia? Ce aici e ca pe timpul lui Voronin – unul lucrează şi alţii nu? Când o să avem noi odată televiziune publică?” S-a dat TRM – ul cu premierul! Dar, în echipa premierului trebuie să dai din coate, dacă vrei să reuşeşti. De asta premierul ştie nu doar să răsplătească, dar şi să taxeze. Şi conducerea TRM, a dat-o în bară. Prima dată atunci când nu a transmis în direct un concert de binefacere de la Teatrul Verde, organizat de premier. Dar, mai înainte de prima dată, a dat-o în bară atunci când a venit în funcţie din partea lui Ghimpu.
În fruntea TV Moldova -1, principala componentă a TRM, se află „omul lui Ghimpu” sau mai exact „femeia lui Corina Fusu” sau invers dacă vreţi. Capacităţile de „om de televiziune” ale Angelei Sîrbu, au devenit deja proverbiale. Orice emisiune pe care o porneşte aceasta, este făcută ca ea „să înţeleagă”: să înţeleagă ce-i aia o emisiune, ce-i aia o cameră de luat vederi, ce-i aia cameraman. Noul sistem de salarizare a fost elaborat de ea nu pentru binele angajaţilor, dar ca ea să înţeleagă. Şi tot aşa de un an de zile se tot străduie biata Madam TV să înţeleagă ce-i aia televiziune. Ultima tentativă a Angelei Sîrbu, de a înţelege cu ce se mănîncă acest soi de mâncare, este de-a dreptul „the best”. Dînsa a început a tăia „ca în varză” în onorariile angajaţilor ca fiecare dintre cei „tăiaţi” să vină să o întrebe „de ce?”, iar ea discutând cu ei, căci a învăţat-o Corina Fusu, că din discuţii se naşte adevărul, să înţeleagă cum se formează onorariile la TRM. În cazul ăsta, urmându-i logica, cred că premierul ar trebui să o înlocuiască cu altcineva, ca să înţeleagă cum se alege conducerea la TRM.
Acuma pe bune, ce şanse are actuala conducere a TRM să rămână în funcţie? Şi întreb lucrul acesta pentru că demult mi-am pus întrebarea: „Este această instituţie atît de supusă puterii, pentru că aşa e făcută legea sau pentru că în capul ei au stat şi mai stau încă nişte curve?” Dacă răspunsul la cea de a doua parte a întrebării este „da”, atunci mi-i groază să mă şi gîndesc că cel care stă în fruntea TRM astăzi, a fost decan la Jurnalism. Oare câte genraţii de curve a educat, sireacul?
Ceea ce este scris aici, nu este nicidecum îndreptat împotriva conducerii TRM, dacă poate pare aşa. Dar dacă pare, să vă mai spun ceva. Fiecare din conducătorii TRM, beneficiază de o maşină de serviciu, cu numere din seria RM P (Parlament). Cea a şefului Radioului Public are numerele RM P 075. Cea a șefului TV - RM P 076. Și a șefului TRM - RM P 086. Mașina cu numerele RM P 075 stă adeseori pe parcursul zilelor de muncă, dar și, uneori, de odihnă, în preajma blocului nr.32 din Șoseaua Hâncești. Este mașina directorului Radioului Public, Alexandru Dorogan, care, din câte înțelegeți, beneficiază de mașină cu numere de Parlament, întreținută pe bani publici. Pe șos. Hâncești nr. 32, unde poate fi văzut foarte des acest autoturism, locuiește șoferul șefului radioului care vine acasă, folosind mașina în scopuri personale și o ține fie în fața blocului, fie în spatele acestuia, folosind banii publici în scopuri personale. Șeful Radioului acceptă această situație, deci, este, complice și irosește banii publici.
 




Dar, asta e doar o latură a problemei. Sincer, nu văd nico diferenţă dintre TRM – ul de astăzi şi cel de pe timpul lui Todercan şi al Adelei Răileanu. Dacă atunci trio-ul Todercan - Răileanu – Gheorghişenco cânta în strună comuniştilor, adică puterii, fapt pentru care au fost demişi, astăzi trio-ul Marin – Sîrbu – Dorogan cui îi suflă în borş? De asta, în TRM nu va fi nicodată regulă atâta timp cât în fruntea ei, se vor afla oameni care nu au coloană vertebrală. Chiar şi faptul că şi-au schimbat tabăra ori „s-au adaptat repede la situaţie”, nu e o dovadă de „curvism?” Şi atunci degeaba Ghimpu se plânge că toţi laurii muncii în comun, i-au revenit lui Filat. Păi, cui să revină, dacă nu ai fost în stare măcar să pui o conducere profesionistă la TRM, nene?
Acum după ce această instituţie, s-a compromis încă o dată total şi împreună cu ea şi ONG-urile în care au lucrat actualii şefi de la TRM, care au inclus respectiva instituţie în toate topurile la capitolul „cea mai”, cred că ar fi firesc ca formatul actualei conduceri de la TRM să fie schimbat. Un sfat gratis pentru premierul care s-a declarat învingător. Or, multstimate dle învingător, cu curvele să mergi la luptă e cam dificil, căci, aşa le e natura, se culcă sub oricine le plăteşte şi doar foarte rar se întâmplă să se culce sub cel care le plăteşte mai puţin (poate doar dacă acela e cel cu care şi-au pierdut virginitatea!). Nu e obligatoiru, dar puteţi ţine cont de sfatul meu dacă, desigur, Plahotniuc nu va schimba structura viitoarea Alianţe şi atunci, ei, sigur, vor ţine cont de acet sfat. Dar, vor spune, bineînţeles, că ei sunt autorii afcestei idei originale. 

P.S. :Poate vă întrebați de ce anume cu tema TRM - ului am debutat în blogul meu. Pentru că demult aveam ceva de spus despre această Companie. Dar astăzi când îmi făceam blogul, aveam pregătit un alt articol, pe care o să-l public zilele astea. La ora 21.00, ca de obicei, am făcut o pauză ca să privesc Mesagerul. Așa fac de mulți ani, așa că am văzut evoluția TRM - ului pas cu pas de pe la anul 85 încoace. Și mă doare inima, pentru că am îndrăgit această televiziune, cândva singura care vorbea în limba mea și care a ajuns să degradeze continuu. Cel mai jalnic e astăzi la TRM când sub masca democrației se iau păreri „din mai multe surse” în reportaje care nu au un interes public, cum ar fi părerea experților despre o nouă metodă de preparae a brânzei, inventată de Moș Ion de la Țiganca, iar la cele de interes public se trece cu vederea părerea experților. Dar și experții dacă au spus ceva obiectiv în defavoarea puterii sunt incluși în lista neagră a televiziunii. În fine, am urmărit Mesagerul și ce să văd? Două reportaje, unul după altul. Unul începea așa: „Conducerea televiziunii a mentionat că, potrivit rapoartelor de monitorizare în campania electorala 2010, Compania "Teleradio-Moldova" nu a făcut partizanat politic, a tratat veridic si echidistant toți concurentii electorali și evenimentele electorale. Ne-am propus și am reușit. În timpul campaniei electorale  Compania Publică „Teleradio - Moldova” a  asigurat echitate, echilibru și echidistanță. Toti  concurentii electorali au avut posibilitatea să-și prezinte platformele electorale iar telespectatorii să se informeze corect”.
 Au vorbit apoi Președintele CO Eugeniu Rîbca, șefa TV Moldova 1, Angela Sîrbu, care cu această ocazie s-a spălat oleacă și chiar s-a fardat și a arătat și ea pentru o zi a om și irositorul banilor publici, A. Dorogan, șeful Radioului. Apoi a urmat o altă știre în care fostul adjunct al lui Dorogan de la APEL, astăzi succesorul acestuia în funcție, Ion Bunduchi, prietenul actualei conduceri a TRM, Vlad Țurcan prezentat ca expert, au lăudat  TRM -ul că a difuzat reportaje bune, că a fost „în serviciul cetățeanului” (sic!) În schimb, „Teleradio Găgăuzia” care nu e neam cu APELUL, a susținut deschis „anumiți concurenți electorali.” „Anul trecut, spunea Bunduchi, scoteam în evidență unele lacune, chiar partizanat politic deschis. Anul acesta asemenea lacune, nu am înregistrat”. Păi, cum să le înregistrezi? Dacă îl dă afară pe fostul tău șef și vine el înapoi la APEL, nu o să iei tu la bot dacă înregistrezi ceva? Situația îmi amintește oarecum de reportajul de acum o lună sau două când TRM era așa de lăudată de Nadine Gogu, Director CJI, succesoarea în funcție a Angelei Sîrbu. Deci, totul este un PR ieftin, iar săraca TRM rămâne așa cum a fost. Și păcat că trebuie să-i dau dreptate tovarășului de mai jos. (vezi video)

http://www.youtube.com/watch?v=jdx89bo7K6Q


Îmi amintesc de un articol de acum câțiva ani al lui Constantin Tănase. Se întitula „Sărmanul buburuzik”. Și spunea Tănase că TVM naște doar monștri: a apărut Starîș și îi era groază, a apărut Gonța și a început să-i pară rău după Starîș. A apărut Aurelia Peru și a început să-i pară rău după Gonța și credea că nu poate fi nimic mai rău, Dar, a apărut Adela Răileanu și i-a părut rău după Aurelia Peru. Mă întreb de ce acum nu zice că îi pare rău după Adela Răileanu? Și îmi răspund eu însumi: Cred că a lăsat Moldova 1 și se uită la NIT, bătrânul.

7 comentarii:

  1. Îmi plac blogurile şi oamenii care scriu, dar ştiu ce scriu. îmi plac cifre şi date, argumente concrete, verificate, clare.
    Poţi sa scrii nene, dar nu merită să te grăbeşti, faci greşeli gramaticale.
    Plus, am senzaţia că e un articol scris pe bază de emoţii ci nu pe fapte (unele fapte există totuşi).
    Aşa ca un sfat, încearcă să-l redactezi, poate iese ceva bun.
    succese.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi pentru sfat. Dar, dacă ai observat, nu mi-am tras un blog de gramatică:) Pretind că ține de ploitică. Și politica nu înseamnă neapărat grmatică. Am impresia că ești unul dintre cei vizați și nu mai știi de ce săte agați:)

    RăspundețiȘtergere
  3. „grmatică” și ”săte„, le-am scris intenționat așa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt student la Ştiinte ale Comunicării, de aia şi am zis de gramatică.
    Am avut şi eu un blog dar l-am şters când am căzut pe emoţii decât fapte.
    Iar în ce priveşte vizatul sunt neutru, deoarece, orice sistem are câte o eroare minim.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok, merci oricum. Văd și eu... dacă pățesc ca tine cu emoțiile și pe viitor, îl închid. Dă-mi, te rog, câteva exemple de greșeli, ca să le înredpt că, probabil din cauza emoțiilor, nu le văd.

    RăspundețiȘtergere